Skip to content
Ana Sayfa » Akademi » Endüstri Devrimi Tarihi ve Sonuçları

Endüstri Devrimi Tarihi ve Sonuçları

Endüstri (Sanayi) Devrimi Tarihi ve Sonuçları :

1. Endüstri Devrimi: Buhar Çağı

1760-1840 arasındaki İngiltere’nin ekonomik gelişmesi 1. Endüstriyel devrim olarak tanımlanır.

Tarımsal üretimde önemli artış oldu. Daha çok insanın yemeğe ulaşması daha çok insanın çalışmasını sağlamıştır. İngilterede 1750 de insanların %15i şehirlerde yaşarken, 1850 de %50 si, 1900 de insanların %85i şehirlerde yaşamaktaydı.

1784’te Buhar motorlarının icadı ile Endüstri devrimi başladı. Mekanik gücün gelişmesi ile Üretim araçları ve ölçüm sistemleri gelişmiştir. Çeliğin kullanılmaya başlanması ile gemi üretimi ve kaynakların transferi gelişti. Tekstil sektörü gelişti.

Üretim şartları oldukça kötüydü.

2. Endüstriyel Devrim: Teknolojik Devrim

1870-1914 arasında 1. Dünya Savaşının başlamasına kadar olan dönem olarak tanımlanır. İngiltere,Almanya, Amerikaya ek olarak Fransa, İtalya ve Japonya öncülük etmiştir. Elektriği bulunması ile motorlar daha büyük ve güvenli hale geldi.

Henry Ford yığın üretimin babası olarak bilinmektedir. Araba üretim hattında konveyör kullanarak verimi arttırmıştır. Arabalar her ailenin alabileceği bir ürün halini aldı.

Parçaların birbiri arasında değiştirilebilmesi ile birlikte montaj çok kolay oldu ve üretim arttı. Montaj işlemi birbirini taklit eden basit hareketlere döndü. Parçalar standartlaştırılmış oldu. Toleranslar düşürülmüştür.

Kimyasal gelişmeler: Petrolden dizel yakıt bulunması ve penisilin ve aspirin gibi ilaç sektörünün gelişmesi. İçten yanmalı motorlar icat edilmiştir.

Andrew Carnegie 1873te kurduğu çelik fabrikası ile çelik endüstrisinin gelişmesi ile trenler yaygınlaşarak uzak mesafelerde nakliye yapılmasını ve kaynakların dağıtılmasını sağladı. Amerika’da 1880’lerde 120.000km demir yolu inşa edilmiştir. Yüksek binalar kurulmaya başlandı. Asansörün icadı ile yüksek ve güvenli gökdelenler inşa edilmeye başlandı.

Tren ve telegrafın 1870’lerde yaygınlaşması ile globalizasyon başladı.

Uçak sanayi başladı. 3 eksen kontrolü ve içten yanmalı motorlar ile uçuş mümkün hale geldi. 1. Dünya savaşı boyunca devletler en büyük uçak satın alıcısı oldu.

Analog, mekanik ve elektronik değişim dijital teknolojinin gelişmesine olanak sağlayarak 3. Endüstri Devrimini başlattı.

3. Endüstri Devrimi: Bilgisayar Devrimi

Bilgisayar çağı olarak adlandırılmaktadır. 1960’larda başlamıştır. Otomasyon, esneklik (flexibility), adaptasyon, güvenilirlik (reliability) ve fazlasını içerir. Ayrıca bilgi dönemini başlatmıştır.

İnternetin 1969-1990 arasında Amerika Savunma Bakanlığında geliştirilmesi ile 1970’lerde ilkTCP/IP protokol geliştirilmiştir. 1980’de ilk network araması yapılmış, 1990’larda internet geliştirilmiş, 2000’lerde 3/4/% mobil haberleşme sağlanmıştır.

PLC nin icadı ile prosesler kontrol edilmeye başlamıştır. Güç düğmesine basılarak motor çalıştırılırken PLC ile Başlat düğmesine basılarak PCL girilen bilgileri kontrol etmiş ve otomasyonu sağlamıştır. İnsan anayüzü ile otomasyonun yaygınlaşmasını sağlamıştır.

PCL proses ile ilgili karar verir duruma gelerek makineleri insanlardan bağımsız hale getirdi.

4. Endüstri Devrimi: Dijital Devrim

Endüstri 4.0’ı yönlendiren kuvvetler: Yazılım (software) Büyük veri ( big data ), bilgi işlemenin bulutta olması (cloud), Bağlantılı cihazlar (connected devices), nesnelerin interneti (IoT), akıllı ürünler, anlık takip (real time), ürünlerin kişiselleştirilmesi, müşteri talebinin montaj hattına taşınması Endüstri devrimi tarihi ve sonuçları iş gücünü şekillendirmiş, üretim talebini ve arz miktarını arttırmıştır.

Ay-ERP ürünleri ve eğitim desteği ile şirketinizin dijital dönüşümünü ve işlerinizin siz yokken kendi kendine devam etmesini sağlıyoruz. Detaylı bilgi ve demo talebi için iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

endüstri devrimi tarihi ve sonuçları
en_USEnglish